Natuurfotograaf

proberen de natuur in al zijn schoonheid en grootsheid vast te leggen

Elke natuurfotograaf probeert de natuur in al zijn schoonheid en grootsheid vast te leggen. Van wilde dieren tot plaatsen, culturen en vele aardse facetten. Stel je voor dat je exotische dieren fotografeert zoals de krabspin of keizerspinguïns of de verbluffende vergezichten van een nationaal park, een prachtige woestijn en veel andere dingen die in het oog springen.

Natuurfotografie kan worden gebruikt om de verandering van de seizoenen in de wereld te documenteren of om aandacht te vragen voor milieuproblemen door middel van fotoshoots van smeltende ijskappen of door droogte getroffen gebieden. Het kan ook de veerkracht van de natuur in stedelijke omgevingen en het dorpsleven in een prachtig landschap demonstreren. Ongeacht de bedoeling, natuurfotografie vereist een scherp oog, grote nieuwsgierigheid en de bereidheid van de kant van de fotograaf om zich onder te dompelen in zijn omgeving. Het gaat verder dan alleen het vasthouden van een camera in de hand, het is de passie en liefde voor de natuur die diepte en emotie biedt.

natuurfotograaf
natuurfotograaf
natuurfotograaf
natuurfotograaf

Uitrusting, specialisatie en geduld

Als professionele natuurfotograaf gebruik ik fotoapparatuur, zoals digitale camera’s en gespecialiseerde lenzen om natuurfoto’s te maken en extra nieuwe moderne apparatuur die mijn werk vergemakkelijken. Sommige natuurfotojournalisten zijn gespecialiseerd in dierenportretten van specifieke dieren, zoals de steenarend de Tibetaanse vos of een ander dier, terwijl anderen alleen onderwaterfotografie of landschapsfotografie maken. Natuurfotografiebedrijven hebben hun werk vaak opgenomen in buiten- en reispublicaties, en sommige verkopen hun werk aan archiefdiensten die worden aangeboden door voorraadbureaus. Het vergt geduld om buiten op verschillende tijdsintervallen tijd door te brengen op verschillende locaties in de natuur over de hele wereld. Het vereist daarnaast bepaalde vaardigheden en apparatuur die verschillen van andere commerciële fotografen. Als je als natuurfotograaf een naam wilt maken, is het belangrijk om de benodigde middelen te begrijpen.

Natuurfotografie
Natuur
Natuurfotografie
Natuur
Natuur
Natuur

Natuurfotografie op zijn best

Je moet ervoor zorgen dat je een zeer goede camera hebt. Ook al is het mogelijk om natuurfoto’s te maken met je smartphone, om goed aan de slag te gaan met natuurfotografie, is een digitale camera of DSLR het beste. Deze camera’s geven je heldere, scherpe beelden en de mogelijkheid om meerdere frames per seconde te maken, wat essentieel is als je bijvoorbeeld het moment wilt vastleggen dat een kolibrie begint te voeden. Dan heb je een camera nodig met functies zoals een snelle autofocus, een optie voor zwart-witfoto’s en de mogelijkheid om afbeeldingen vast te leggen met een kwaliteit die hoog genoeg is om in tijdschriften te publiceren of te reproduceren als kunstafdrukken. Bovendien zou je de juiste lenzen moeten hebben, zoals een telelens die je de beste manier biedt om te beginnen met het fotograferen van wilde dieren vanaf een veilige afstand, terwijl je toch een intieme foto maakt.