Iedereen houdt van een foto. Van het eenvoudigste kiekje tot een album vol met dierbare herinneringen, foto’s zijn alomtegenwoordig in ons leven. Maar dat betekent niet dat je huis er vol mee hoeft te hangen. In feite hebben veel mensen een rommelig huis omdat er te veel foto’s en afdrukken lukraak aan de muren hangen. Een probleem dat gemakkelijk kan worden verholpen door één plek te kiezen voor de fotolijsten en deze plek goed op te laten vallen. Zo wordt het de eyecatcher van de ruimte. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je dat kunt doen.  

Vind je hangplek

Allereerst is het belangrijk dat je een plek in huis vindt die gaat fungeren als fotoplek. Dit kan een lege muur in de woonkamer zijn, maar kan ook de ongebruikte muur in de hal zijn. Hangt je huis vol met lijsten? Haal dan eerst alle lijsten weg. Hierdoor heb je een blanco overzicht van de ruimte en kun je beter inschatten welke plek het beste is. Als je de muur en plek hebt gekozen, kun je gaan plannen hoe je de foto’s wilt tentoonstellen. Misschien wil je verwante foto’s groeperen, hiervoor kun je dan verschillende fotolijst afmetingen gebruiken.  Of wil je juist één grote fotocollage ophangen? Dan kun je verschillende foto’s in één lijst verwerken. 

Accentueer de foto’s 

De foto’s hebben een prominente plek in je interieur gekregen, maar je moet ze wel accentueren om ze echt de aandacht te laten krijgen. Denk hierbij aan de juiste lijst keuze. Door een opvallende lijst te kiezen zorg je ervoor dat het oog naar de plek wordt getrokken, maar je loopt hierbij wel het risico dat mensen meer naar de lijst kijken dan naar de foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om de foto’s te belichten. Zo kun je er een lampje op richten, waardoor de aandacht er naar toe wordt getrokken. Zorg ervoor dat zowel de lijst als de foto past bij de rest van je interieur, maar laat hem er wel uitspringen. 

Kies voor een neutrale achtergrond

Wanneer je wilt dat de fotolijst die aan je muur hangt meer opvalt, dan is het belangrijk dat er niet te veel afleiding is. Een druk behang of andere wanddecoratie kan er dan al snel voor zorgen dat de aandacht daarop, en niet op de fotolijst, wordt gericht. Zorg daarom dat je de wand waar de lijst of lijsten op komen niet te druk maakt, maar juist in een effen, neutrale kleur houdt. Wanneer je foto dan juist uit felle kleuren bestaat, is het contrast groter en valt het meer op. Natuurlijk mag je best een fotolijst hangen op een iets fellere muur, zolang je maar voor voldoende contrast in de kleuren zorgt.